neděle 10. května 2015

Máme druhou květnovou neděli - ANO, DEN MATEK


Co je to vůbec za den a kdy a jak vznikl? Kam až sahá jeho tradice? Obecně vzato je to den, kdy by se měla vzdávat pocta matkám a mateřství. Je to celosvětový svátek, i když v různých zemích se slaví v různá období, dny. Například ve Velké Británii se slaví čtvrtou postní neděli, My jej po vzoru z USA slavíme druhou neděli v květnu. 

Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla roku 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se druhou květnovou neděli. 

Československu se začal tento svátek slavit v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl však tento svátek zatlačován do pozadí, jeho tradice se obnovila opět po roce 1989. Určitě byl tento den mezi tím slaven, ale ne veřejně. Oficiálně jej totiž tehdy nahradil 8.březen (Mezinárodní den žen). Žluté, žíhané a rudé karafiáty jsou něco, co chtě nechtě z paměti nevymažete :).

Dneska už se maminkám nosí růže a jiné krásné kytičky, většinou nechybí čokoláda a hlavně ručně vyrobené výtvory našich dětí. Neodmyslitelně je tento svátek doprovázen představením dětí pro maminky, které si připravily například ve školce. 

A co vy, maminky, mámy. Jak slavíte tento den? Dostaly jste už kytičku? Máte svůj svátek rády, nebo jej zcela bojkotujete? Je tento den pro vás něčím typický? Napište mi...






Žádné komentáře:

Okomentovat