pondělí 8. června 2015

neDŮVĚRA

Poslední dobou všude slýchám, nebo čtu velice znepokojující články o tom, jak si partneři prohledávají poštu, FB, nebo dokonce mobily. Dneska se zkusím zamyslet nad tím, proč tomu tak je a jestli má takový vztah vůbec cenu. 

Za prvé je třeba zamyslet nad tím, proč to vůbec děláme? Tedy já ne, ale je to asi z důvodů, že mám jakousi silnou úctu k soukromí ostatních jedinců a že věřím, že některé hranice by se opravdu neměly překračovat. Ale jsou jedinci, kteří to dělají? Proč?

Bavme se teď čistě o partnerských vztazích. Ano, chápu, že někoho milujeme, že jej silně milujeme, ale dává nám to právo člověka vlastnit? Nepleťme si lásku s vlastnictvím, s nadvládou a manipulací. A neodůvodňujme si prohledávání cizí pošty či mobilu tím, že nám na člověku záleží a že si chceme ověřit něco, co intuitivně cítíme (například nevěru). Má takovéhle ověřování vůbec smysl? Proč se partnera na rovinu nezeptáte? Jasně, kdo by se přiznal k nevěře? Ale...pokud dlouhodobě žijete ve vztahu, kde musíte tato podezření řešit... Má to vůbec smysl? Má smysl "jít" po partnerovi? Chcete, aby byl váš vztah jen nahánění a shánění důkazů partnerovy nevěry? Pokud žijete dlouhodobě s tímto pocitem, je samozřejmě něco v nepořádku. Buď je to vaše žárlivost, která pravděpodobně pramení ze strachu či nízkého sebevědomí, nebo máte důvodné obavy a takový vztah asi nemá smysl prodlužovat. Co tedy s tím?

Začněte u sebe..Představte si situaci, jak by se nám osobně líbilo, kdyby vám někdo takhle lezl do soukromí? Asi moc ne. Za druhé. Pokud máme strach, že druhého ztratíme, nebo máme nízké sebevědomí a řešíme každého, kdo vypadá lépe, směje se lépe, je mu s našim partnerem příjemně, je nutno také s tím něco dělat. Buď si o tom promluvit přímo s partnerem, nebo vyhledat pomoc odborného charakteru. Pokud to neuděláme, budeme se v životě opravdu jen trápit. Začněte tudíž pracovat na svém sebevědomí. Proč jste s partnerem spolu, na jakém základě funguje váš vztah? Je v něm ještě důvěra? Pokud ne, promluvte si o tom společně, než začnete dělat blbosti...Nedůvěra a z ní pramenící skutky nejsou optimálním řešením, pro vás, pro partnera a určitě ne pro váš vztah. 

Takže za mě. Nelezme si vzájemně do mobilů, a do pošty, protože vztah, který nemůže být založen na vzájemné důvěře, postrádá smyslu a stejně dříve, nebo později povede ke krachu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat